Eğer evde sadece bir kablolu bağlantınız var ve dizüstü bilgisayarınızda Erişim Noktası (Hotspot veya Access Point olarak da bilinir) oluşturmak istiyorsanız, Kubuntu'nın Ağ Yöneticisi simgesini kullanabilirsiniz.
Bunun için:
Sistem çekmecesindeki İnternet simgesine tıklayın:
Ardından açılan bağlantı listesinin sağ üstündeki ingiliz anahtarı simgesine tıklayın:
Bağlantı düzenleyicisinde "Ekle" düğmesinden "Kablosuz (paylaşımlı)" seçin:
21 Şubat 2015 Cumartesi
20 Şubat 2015 Cuma
Özgür Yazılım ve Linux Günleri 2015 (27-28 Mart 2015)
- Linux Kullanıcıları Derneği tarafından yılda bir kez düzenlenir.
- Türkiye’de Linux ve Özgür Yazılım ile ilgili herkesin buluşma yeridir.
- Toplumun her kesimine uygun düzeyde, tanıtıcı ve teknik seminerler yapılır.
- Kamu kuruluşları ve özel sektörden ilgili şirketler stand açar, ürün ve hizmetlerini tanıtır.
- Ziyaretçiler ücretsiz Linux CD’leri elde edebilir, getirecekleri bilgisayarlara konunun uzmanı gönüllülerin yardımıyla Linux kurabilirler.
- Oyun turnuvasına katılarak bir yandan öğrenirken bir yandan da eğlenceli zaman geçirilir.
- Etkinlik alanında, katılımcı olsun olmasın tüm kurumların özgür yazılım iş ilanlarını astıkları bir pano bulunuyor.
- Etkinlik alanında kayıt olurken katılım belgesi istediğini belirten tüm katılımcılara etkinliğe katıldığına dair belge veriliyor.
Kimler Katılmalı?
- Linux kullanıcıları
- Linux kullanıcı adayları
- Linux ve Özgür yazılım meraklıları
- Üniversite öğrencileri
- Bilişim sektörü çalışanları
Ben Neden Katılayım?
- Linux’a ve özgür yazılıma ilgi duyuyorsanız…
- Bilişim sektörünün uzmanlarıyla tanışıp, soru sormak istiyorsanız…
- Bilgi teknolojilerindeki son gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız…
- Konunun uzmanları yardımlarıyla bilgisayarınıza Linux kurmak isterseniz…
Nasıl Giderim?
- Açık Adres: Eski Silahtarağa Elektrik Santralı Kazım Karabekir Cad. No: 2/13 34060 Eyüp İstanbul (Kroki için lütfentıklayınız, Google Maps harita bilgisi için lütfen tıklayınız.)
- Etkinlik süresince çeşitli yerlerden Santralİstanbul’a Bilgi Üniversitesi’nin servisleri bulunmakta. Servis saatleri hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.
NE ZAMAN?
27-28 Mart 2015
Kaynak : http://ozguryazilimgunleri.org.tr/2015/
Uyap Döküman Editörünün linux sistemlerde çalıştırılması. (UDF Editör)
Bilindiği üzere Adalet Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı (ve belkide benim bilmediğim bazı diğer kurumlar) döküman editörü olarak "udf editör" adı altında bir yazılım kullanmakta. Bu editörle elektronik imzalama işlemlerini de gerçekleştirmekteler. Yazılım java da yazılmış olduğundan platform bağımsız çalışır hissi verse de, son kullanıcılar için hazırlanmış bir linux kurulum yönergesi veya paketi bulunmuyor.(En azından ben bulamadım).
12 Şubat 2015 Perşembe
Linux Ortamında Java Geliştirme Paketi (JDK) Kurulumu
Standart Java platformunun açık ve özgür bir gerçekleştirimi olan OpenJDK'yi (Open Java Development Kit) kullanmak veya Oracle'ın sunduğu Oracle Java SE JDK'yi kullanmak. Oracle JDK, özellikle yeni tümleşik geliştirme ortamı Android Studio'yu tercih edenler için IDE'nin geliştiricisi (Google) tarafından öneriliyor. Onun dışında Android uygulaması geliştirirken standart Java kütüphanelerinden faydalandığınız için bu iki JDK'den istediğinizi seçebilirsiniz.
Ubuntu ve Linux Mint’e Dalisha Simge Setinin Kurulumu
Unity, Gnome, Cinnamon, KDE, Mate ve diğer masaüstü ortamları için güzel yuvarlak simgeler sunan Dalisha simge seti Eep Setiawan tarafından oluşturulmuştur. Bu simge setinin içinde boyutları ölçeklenebilen 30.000’den fazla simge vardır. Simgeleri değiştirmek için Unity Tweak Tool, Gnome-tweak-tool ya da Ubuntu-Tweak aracını kullanabilirsiniz. Bu yazıda, Ubuntu 15.04 Vivid Vervet, Ubuntu 14.10 Utopic Unicorn, Ubuntu 14.04 Trusty Tahr, Ubuntu 12.04 Precise Pangolin, Linux Mint 17.1 Rebecca, Linux Mint 17 Qiana, Linux Mint 13 Maya ve diğer bir Ubuntu türevi sisteme ya da Debian’a Dalisha simge setinin nasıl yüklendiğini ele alacağız. Dalisha simge setinin Ubuntu 15.04 Vivid Vervet, Ubuntu 14.10 Utopic Unicorn, Ubuntu 14.04 Trusty Tahr, Ubuntu 12.04 Precise Pangolin, Linux Mint 17.1 Rebecca, Linux Mint 17 Qiana, Linux Mint 13 Maya üzerine yüklenmesi işlemi PPA depo üzerinden yapıldığı için kolaydır. Yapmanız gereken tek şey ilgili PPA depoyu sisteminize eklemek ve yükleme komutlarını vermektir.
11 Şubat 2015 Çarşamba
Wi-Fi Şifrelerini Kırmanın Püf Noktası
İnternete para veriyorsunuz haliyle başkalarının modeminizi kullanmasını engellemek için de şifre koyuyorsunuz. Peki bu şifreler ne kadar güvenli? Şimdi sıkı durun. Sİze kötü bir haberimiz var. Reaver denilen ücretsiz, yeni ve açık kaynaklı bir uygulama ile kablosuz modemlerin şifrelerini kolaylıkla -3 adımda- kırabiliyorsunuz. İşte size bunu adım adım açıklayacağız. Koltuklarınıza yaslanın ve okumaya devam edin.
Crunch ile Wordlist Oluşturmak
Crunch seçilen karakter kümesinden, istenilen uzunlukta parolalar üreten ve bu parolaları bir dosyaya yazarak wordlist oluşturan kullanışlı bir araçtır. Çalışmak için özel bir yetkiye ihtiyaç duymaz. Yalnızca derlenip çalıştırılması yeterlidir. Çalıştığında istenilen karakter kümesinden parolalar üretir ve bir dosyaya yazar.
Oldukça hızlı çalışır ve kolay kullanılır.
Oldukça hızlı çalışır ve kolay kullanılır.
AirCrack Kullanımı (Wifi Hack) Resimli Anlatım
Merhaba arkadaşlar, sizlere elimden geldiği kadarıyla Aircrack programının kullanımı hakkında açıklamalı ve örnekli bir anlatım yapmaya çalışacağım. Tabiki bu yazımızdaki amacımız Hiçbir zaman olmadığı gibi zarar verme amaçlı olmayacak, yazımız tamamen eğitim ve eğlence amaçlı olucak.Çünkü sizlere kendi Kablosuz Ağı’mın (Wireless Network) WPA2 şifresini deneme amaçlı nasıl Aircrack kullanarak elde edebileceğimi göstereceğim. Umarım merak eden arkadaşlar için faydalı olur..
6 Şubat 2015 Cuma
Linux ile yapılabilecekler ve yapılamayacaklar
Tabir-i caiz ise Linux, işletim sistemine tam olarak müdahale etmenizi sağlar. Görünümü değiştirebilir, masaüstünün kaynak kodlarıyla oynayabilir, hatta kullandığınız uygulamaların da kaynak kodlarıyla oynayabilir ve modifiye edebilirsiniz. Kendinize nasıl güzel geliyorsa o şekilde özelleştirebilirsiniz. Kısacası tam özelleştirilebilir bir sistemdir. Zaten bu bilgiler dahilinde, özelleştirme konusunda ne yapacağınız size kalmış oluyor. İstediğiniz her şeyi yapabilirsiniz. Başkalarının yaptığı ve internete yüklediği değişiklikleri de sağlayabilirsiniz. Fakat ben biraz daha basit işlemlerden söz edeceğim.
Black Lab Linux’un 6.0 SR3 Sürümü Duyuruldu
Ubuntu tabanlı, kullanıcı dostu masaüstü ve sunucu GNU/Linux dağıtımı Black Lab Linux’un (eski adıyla OS4 OpenLinux) güncelleştirilmiş profesyonel bir masaüstü sürümü 6.0 SR3 duyuruldu. Popüler tarayıcı eklentileri için destek içeren Black Lab Linux’un 6.0 SR3 sürümünü duyurmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden ekip üyeleri; bu sürüm ile, bellek tüketimi, güvenlik ve hız ile bazı konularda iyileştirmeler yapıldığını belirttiler. GNOME Shell’e dayalı yenilikçi bir masaüstü düzeni sunan Black Lab Linux’un KDE ve Xfce masaüstü ortamlarıyla dizayn edilen versiyonlarının da sunulabildiği hatırlatılarak, bu sürümün KDE ve GNOME Shell masaüstü ortamlarıyla sunulduğu belirtildi.
http://www.blacklablinux.org/
2 Şubat 2015 Pazartesi
IPFire 2.15 Core 86 (Küçük ve Orta İşletmeler İçin En Kolay Güvenlik Duvarı)
Küçük ve Orta İşletmeler İçin En Kolay Güvenlik Duvarı
IPFire bir Linux dağıtımı, kolay kurulum ve yüksek düzeyde güvenlik sağlıyor. Deneyimli, acemi kullanıcılar ve sistem yöneticileri için çok konfigürasyon seçenekleri sunan sezgisel bir arayüz ile işletilmekte. Gerçekten güvenlikle ilgili kaygılarınız geliştiricileri tarafından korunur. IPFire Firewall Pakfire adında kendine has paket yönetim sistemi olan ve GPL lisansı ile dağıtımı yapılan LFS (Linux From Scratch)'den türeme bir güvenlik duvarı dağıtımıdır.
1 Şubat 2015 Pazar
GParted (Gnome Partition Editor)
GParted (Gnome Partition Editor), bir GNU Projesi olan GNU Parted disk bölümlendirme aracı için yazılmış bir arayüzdür. GParted bir uygulama olarak Linux altında kullanılabilirken yazılımın canlı CD/USB sürümü, bilgisayardaki işletim sisteminden bağımsız olarak her sistemde kullanılabilmektedir.
Wi-Fi Şifresine Birkaç Bariyer
Linux grubunda, Kali Linux adında, Backtrack’in tekrar yazılmasıyla oluşturulmuş ve pen-test (penetration testing) yazılımları ile donatılmış ve amacı sistemlerdeki güvenlik açıklarını tespit etmek olan bir dağıtımı alıp, sistemler hakkında hiç bilgisi olmadan, dağıtımdaki uygulamalar vasıtasıyla (ki onların kullanımını da YouTube videolarından izlemeye çalışıyorlar) çevrelerindeki insanların kablosuz şifrelerini çalmaya çalışan veletler türemeye başladı. O yüzden, Wi-fi güvenliğinizi bu tip saldırılardan korumak için ek olarak bazı tedbirlerden bahsedecek bir yazı yazmak geldi aklıma.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)