7 Mart 2015 Cumartesi

Ubuntu Yerine Linux Mint Kullanımı İçin 3 Neden


Çoğu zaman forumlarda rastlıyorum. Genelde hep aynı soru soruluyor:
Linux Mint mi yoksa Ubuntu mu kullanmalıyım?”
Aslında taban olarak Linux Mint kullanımı ve Ubuntu kullanımı arasında masaüstü ortamı dışında pek bir fark yok. Linux Mint Debian sürümü hariç.
Sizlere Linux Mint’i tercih etmeniz gerektiğine dair 5 adet neden sunacağım. Tabii ki Ubuntu’yu tercih etmenize dair 5 neden de sunabilirim ya da sunabilirsiniz. Amacımız yarış değil, Linux Mint’in Ubuntu’ya karşı üstünlüklerini ve avantajlarını sıralamak.

Linux Mint Kullanımı Neden Ubuntu Kullanımından Daha Üstündür?


1 – Cinnamon vs. Unity

Unity, Ubuntu dağıtımı ile önyüklü gelen ve mecburiyetten kullanılan bir masaüstü ortamı. Mecburiyet diyorum  çünkü Ubuntu kullanıcıları için Kubuntu, Xubuntu veya Lubuntu dışında bir alternatif kalmıyor.
Bunun aksine Cinnamon masaüstü ortamı, Linux Mint ile önyüklü geliyor ve Gnome 3’nin çıkışından sonra geleneksel masaüstü ortamını benimsediği için daha fazla kullanıcı tarafından tercih ediliyor.
Unity’den daha fazla özelleştirilebilir olması da Cinnamon’u dolayısıyla Linux Mint’i tercih etmemiz için bir neden doğuruyor.

2 – Linux Mint, Windows Kullanıcıları İçin Daha Benzer Bir Arayüz Sunuyor

Ubuntu’nun Unity’si daha modern ve yeni teknolojiler barındırsa da, Linux’a Windows’dan geçen yeni kullanıcılar için arayüzdeki bu değişiklik karmaşaya yol açabilir. Linux Mint ise daha çok Windows benzeri arayüzü ile yeni kullanıcıların rahatlıkla kullanabileceği ve yabancılaşmayacağı bir dağıtım.
Altta bulunan panelinde Windows üzerinde olduğu gibi bir başlat tuşu, açık olan pencereler, bildirim alanı ve saat mevcut.
Ayrıca Linux Mint daha çok kişinin bildiği ve kullandığı uygulamalar ile geliyor. Örneğin; medya oynatıcısı olarak Ubuntu Totem’i tercih ederken, Linux Mint VLC ile önyüklü geliyor.

3 – Linux Mint Medya Kodekleri Yüklü Geliyor

Ubuntu yüklendiği andan itibaren çoğu medya dosyasını oynatamıyor. Bunun için kodeklerin kurulumunu yapmanız gerekiyor. Linux Mint ise tüm gerekli kodekler yüklenmiş halde kuruluyor.
Bunlara ek olarak Chromebook Üzerinde Linux Çalıştırmak Kolaylaştırılıyor ve Ubuntu ve LinuxMint Üzerinde Java 8 Nasıl Yüklenir? yazılarımız da ilginizi çekebilir, bir göz atabilirsiniz.

kaynak : http://techkafa.com/linux-mint-kullanimi

2 yorum:

  1. Merhabalar ;

    Öncelikle değerli bilgilendirmeniz için teşekkür ederim; bende bir iki ek bilgi vermek isterim ; Linux Mint sizinde yukarıda belirttiğini gibi gayet başarılı ve iyi bir dağıtım fakat genel olarak Ubuntu Lts kullanıyor, birde Debian Versiyonu da var buda Stabil Debianı baz alarak ilerleyen bir parçası , Ubuntu ya göre daha stabil ve kararlı bir tutum vermekte . Yazdıklarınıza ilaveten eklemek istedim.
    Saygılarımla ;

    YanıtlaSil
  2. peki neden ubuntu diyorlar?

    YanıtlaSil