11 Nisan 2015 Cumartesi

Ubuntu'ya Calibri ve Cambria fontlarının kurulumu

Bu yazıda Microsoft'un bazı yeni ürünlerinde gelen Calibri ve Cambria fontlarını Ubuntu'ya kurmayı öğreneceğiz. Başlığın aslında "Debian ve türevleri için Calibri ve Cambria font alternatiflerinin kurulumu" olması gerekiyordu, malum Ubuntu da bir Debian türevi ve paketlerinin büyük çoğunluğunu Debian'dan alıyor. Bu yüzden, Linux Mint veya diğer türevleri kullanan arkadaşlar da aşağıdaki anlatımı gönül rahatlığı ile uygulayabilir.
Biliyorsunuz, Calibri ve Cambria fontları, mevcut lisansları itibarıyla, internet üzerinde dağıtılamıyor. Ancak bu durum, Microsoft ürünlerini kullanan arkadaşların bizlere gönderdiği bazı dosyaları düzenlemekte sorun çıkarabiliyor. Bu noktada sevgili Google, ünlü Chromebook'ları için aynı (veya yakın) boyutlarda ve aralıkta, Carlito ve Caladeaisimli fontlar üretmiş ve fontconfig üzerindeki ayar dosyalarından bunların ismini Calibri ve Cambria olarak göstermiş. Oldukça şık bir hareket olmuş bence.
Debian ve türevlerini kullanan arkadaşların bu fontları internette aramasına gerek yok. Doğrudan paket yöneticisinden kurabiliyorlar. Hemen adımları yazalım.
1) Desktop Linux kullananlar için genel olarak gerek olmayabilir ama usüldendir, önce paket veritabanımızı güncelleyelim.
$ sudo apt-get update
2) Sonrasında ilgili paketleri kuralım.
$ sudo apt-get install fonts-crosextra-carlito fonts-crosextra-caladea
Unutmadan söyleyeyim, eğer LibreOffice açık ise kapatıp tekrardan açmamız gerekecektir. Bunun dışında özel olarak yapılması gereken birşey yok.
Şimdi ise kısa olarak detaylardan bahsedelim.

Detaylar

Burada fonts-crosextra-carlito ve fonts-crosextra-caladea paketlerini kurmuş olduk. Bu fontların Calibri ve Cambria olarak görünmesini sağlayan ayarlar ise aşağıdaki dosyalardadır.
  • /etc/fonts/conf.d/30-0-google-crosextra-carlito-fontconfig.conf
  • /etc/fonts/conf.d/30-0-google-crosextra-caladea-fontconfig.conf
İlgili paketlerin kurulumu bu dosyaları oluşturacak ve gerekli ayarları yapacaktır. Paket kurulumu yaparsanız bu dosyaları değiştirmenize gerek yok. Eğer sizin kullandığınız başka özel fontlar varsa, bu şekilde ayar dosyaları oluşturarak benzer bir isim eşleştirmesi yapabilirsiniz.
Tabii ki de bu fontlar bildiğiniz Calibri ve Cambria değiller, ona benzer olarak üretilmiş ve ayar dosyaları sayesinde onlar gibi isimlendirilmiş, OFL ve Apache 2.0 lisansına sahip fontlar. Dikkatli gözler orjinalleri ile bu fontlar arasındaki ufak farkları göreceklerdir. Bence, lisans sorunu olmadan bu fontları bu şekilde kullanabilmek oldukça güzel.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder