Raspberry Pi Birleşik Krallık'ta Raspberry Pi Vakfı tarafından okullarda bilgisayar bilimini öğretmek amacılığıyla geliştirilmiş kredi kartıbüyüklüğünde tek kartlı bir bilgisayardır[
Raspberry Pi bilgisayarı Element 14/Premier Farnell, RS Components ve Egoman firmaları tarafından imal edilmektedir. Bu firmalar Raspberry Pi bilgisayarını İnternet üzerinde satmaktadırlar. Egoman, Çin ve Tayvan'da satılan bir sürümünü satmaktadır ve rengi kırmızı olup FCC/CE etiketlerini taşımaz. Bunun dışında diğerlerinden hiçbir farkı bulunmamaktadır.
Raspberry Pi, ARM1176JZF-S 700 MHz merkezi işlem birimini içeren Broadcom BCM2835 mikroçipi üzerine kurulmuştur. VideoCore IV GPU grafik işlem birimine sahip olup başlangıçta 256 megabayt belleğe sahipti. Daha sonraları belleği 512 megabayta çıkarıldı.Sabit diske sahip değildir. Booting ve veri depolaması için SD kart kullanır.[2] Vakfın amacı bu bilgisayarın iki değişik sürümünü piyasaya sürmektir. Bunların fiyatları 25 ABD doları ve 35 ABD doları şeklindedir. Daha ucuz olan modeli 29 Şubat 2012 tarihinde, daha pahalı olanı ise 4 Şubat 2013 tarihinde piyasaya çıkmıştır.
Vakfın web sitesinden Debian ve Arch Linux ARM işletim sistemleri indirilebilir. Python programlama dili ile programlanabildiği gibi BBC Basic, C ve Perl programlama dilleri de kullanılabilmektedir.
17 Aralık 2012 tarihinde Raspberry Pi Vakfı, IndieCity ve Velocix firmalarıyla işbirliği yaparak kullanıcıların uygulama programları indirebilmeleri için Pi Store'u açmışlardır. Kullanıcıların Raspbian işletim sisteminde bulunan bir uygulamayı kullanarak çeşitli kategorilerdeki uygulamaları bularak indirmeleri mümkündür. Ayrıca kullanıcıların geliştirdikleri uygulamalar da yüklenebilir ve onaylandıktan sonra diğer kullanıcıların kullanımına sunulabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder