16 Ekim 2015 Cuma

Linux – iso dosyası oluşturmak

Herkese merhaba. Bugün kısaca Linux’de DVD veya CD’den nasıl .iso dosyası oluşturacağınızı anlatacağım. Aslında çok anlatacak bir şey yok. Windows’da saçma sapan yazılımlar kurmanız gerekmesine rağmen Linux’de tek satır komutla halledebileceğiniz bir şey.

DVD/CD’den iso dosyası oluşturmak

Bunun için yazacağınız komut
dd if=/dev/cdrom of=~/cdrom_image.iso
İlk kısım aynı kalsın ikinci kısım yani of(output file) dosyayı kayıt edeceğiniz adresi ve adı belirliyor.

Bir dizinden iso dosyası oluşturmak

Burada dd yerine mkisofs kullanıyoruz. Bir filesystem’i .iso dosyası haline getimeye yarıyor. İlk kısım filesystem iso’su için destination değeri alıyor. Diğeri ise iso dosyasına dönüştürmek istediğiniz fs’in adresini.
mkisofs -o /tmp/cd.iso /tmp/directory/
Kolay gelsin. Karşılaştığınız sorunları yorum olarak bırakabilirsiniz.

kaynak : http://www.cagdasalagoz.com/linux-iso-dosyasi-olusturmak/

6 Temmuz 2015 Pazartesi

ÖZGÜR YAZILIMIN EKONOMİYE ETKİLERİ

Özgür yazılımın ekonomiye olan etkilerini inceleyebilmek için önce özgür yazılımı tanımak gerekir. Özgür yazılım, Richard M. Stallman’ın öncülüğünde başlamış ve bünyesinde kullanıcıları için 4 temel özgürlüğü barındıran bir yazılım türüdür. Bu özgürlükler:
  • Herhangi bir amaç için yazılımı çalıştırma özgürlüğü (0 numaralı özgürlük).
  • Her ne istiyorsanız onu yaptırmak için programın nasıl çalıştığını ögrenmek ve onu değiştirme özgürlüğü (1 numaralı özgürlük). Yazılımın kaynak koduna ulaşmak, bu iş için önkoşuldur.
  • Kopyaları dağıtma özgürlüğü. Böylece komşunuza yardım edebilirsiniz (2 numaralı özgürlük).
  • Tüm toplumun yarar sağlayabileceği şekilde programı geliştirme ve geliştirdiklerinizi (ve genel olarak değiştirilmiş sürümlerini) yayınlama özgürlüğü (3 numaralı özgürlük). Kaynak koduna erişmek, bunun için bir önkoşuldur. (Özgür Yazılım Tanımı, n.d.)
İngilizcesi free software olan özgür yazılımdaki free kelimesi “bedava” değil, “özgürlük” anlamındadır. Şöyle ki, özgün olarak yazdığınız veya var olan kaynak kodu açık herhangi bir yazılıma yapacak olduğunuz eklentileri piyasaya sürmekte ve özgün olarak yapmış olduğunuz her eylemden para kazanmakta özgürsünüz. Bu yüzden içinde bulunduğumuz kapitalist sistemde, özgür yazılım, para kazanma aracı olarak kullanılabilir.

Automotive Grade Linux projesi gaza basmaya başladı

Google ve Apple gibi platform şirketleri akıllı otomobiller için ciddi çalışmalar yaparken açık kaynak tarafındaki çalışmalar da olgunlaşmaya başladı. Linux Vakfı, Temmuz 2014’te başlattığı Automotive Grade Linuxprojesinde Android Auto ve Apple Carplay rekabetinde elini güçlendirmeyebaşladı.
Kısaca bahsetmek gerekirse Automotive Grade Linux (AGL), otomotiv sektöründe açık kaynaklı uygulamalar geliştirilmesi için Linux Vakfı altında bir çalışma grubu tarafından yönetilen bir proje. İlk olarak Tizen IVIplatform temelinde HTML5 tabanlı uygulamalar çalıştıran bir sürüm ortaya çıktı ve şimdi proje bir adım daha ileri gidiyor.

2 Temmuz 2015 Perşembe

Android Studio'nun Linux Üzerinde Kurulumu

Bu eğitim içeriğinde Android Studio'nun Linux üzerinde kurulumunu öğrenebilirsiniz.

UYARI: Android Studio'yu çalıştırabilmek için bilgisayarınızda Java Development Kit'i (JDK) kurmuş olmalısınız. Linux için JDK kurulumunu nasıl yapacağınızı bu belgeden öğrenebilirsiniz.

Öncelikle https://developer.android.com/sdk/index.html adresine girip "Download Android Studio" düğmesine tıklayın:


Tıkladıktan sonra şöyle bir anlaşma metni karşınıza çıkacaktır:



CryEngine Artık Linux Destekli!


Crytek’in popüler oyun motoru CryEngine, Linux platformunu kucaklayan en yeni oyun motoru oldu.

Yıllardan beri büyük çaplı oyunlarla arası mesafeli olan Linux dünyası, son zamanlarda oyun piyasasıyla oldukça iyi geçiniyor. Steam’in Debian tabanlı SteamOS işletim sistemi, Unreal Engine 4 ve Unity 5 desteği derken Crytek de elini Linux’a uzattı. CryEngine artık tamamen Linux destekli.

29 Mayıs 2015 Cuma

Linux The Sims 4 Yüklemek (Wine on Ubuntu)

Her fırsatta Ubuntu’nun keyfini sürerken Windows uygulamalarından da mahrum kalmamak adına bir çok denemeler yapmaktayım. Geçenlerde de The Sims 4 oyununu yüklemenin ne kadar külfetli ve zor olduğuna dair yazıları okuduktan sonra da bu konuyu basitleştirip, birleştirip herkesin yükleyebileceği bir seviyeye getirmeye karar verdim.
İşletim Sistemi: Ubuntu 15.04Oyun Sürümü: The Sims 4 Update 4 v1.4.83.1010
Wine Sürümü: 1.7
Öncelikle oyunu satın alıyoruz

28 Mayıs 2015 Perşembe

Linux kullanmak zor mu?

Yeni alınan bilgisayarlardan tutunda, işe girdiğinizde karşılaştığınız bilgisayarlara kadar bir çoğunda yer etmiş Microsoft ve Microsoft’un diğer ürünleri ile karşılaşırız. Uzun zamandır kullanıyor olmamız ve tamamen alışmış olmamızdandır ki farklı bir işletim sistemi bizlere çok karmaşık, hatta zor görünebilir. İlk denemelerde veya ilk bakışta zor olduğunu söylemek kabul edilebilir bir olgudur. Fakat, hiç bilgisayar kullanmamış birisi için ikisi arasında tercih etme şansı tanınsaydı eğer Linux’un bu durumda konumu nasıl olurdu tartışılır.

Linux, kod bilgisine dayalı ve kodları bilmeden asla kullanamayacağınız bir işletim sistemi DEĞİLDİR.

11 Nisan 2015 Cumartesi

WİNE 1.7.40 YAYINLANDI

Wine; açık kaynak ve Microsoft Windows uygulamalarının ve oyunlarının Linux altında çalışmasını sağlayan bir uygulama.

Wine ekibi, Wine 1.7.40 sürümünü hata iyileştirmeleri ile yayınladı.

NVIDIA 346.59 GÜNCELLEMESİ İLE YENİ GPU’LARA DESTEK GELİYOR

Eğer NVIDIA 349 Beta sürücüsünü kullanmıyorsanız, bugün NVIDIA 346.59 güncellemesi ile karşılaşmışsınızdır.

Ubuntu'ya Calibri ve Cambria fontlarının kurulumu

Bu yazıda Microsoft'un bazı yeni ürünlerinde gelen Calibri ve Cambria fontlarını Ubuntu'ya kurmayı öğreneceğiz. Başlığın aslında "Debian ve türevleri için Calibri ve Cambria font alternatiflerinin kurulumu" olması gerekiyordu, malum Ubuntu da bir Debian türevi ve paketlerinin büyük çoğunluğunu Debian'dan alıyor. Bu yüzden, Linux Mint veya diğer türevleri kullanan arkadaşlar da aşağıdaki anlatımı gönül rahatlığı ile uygulayabilir.

Logitech Unifying aygıtlarını Linux üzerinde ayarlamak

Logitech, ürettiği kaliteli cihazlar ile ünlü bir firma. Biraz pahalı bile olsa, çoğu kullanıcı bu firmanın ürünlerini tercih etmekte. Bir süre önce Logitech Unifiying denilen teknoloji ile karşılaştım ve tek alıcı ile birden çok cihazı kullanabilme rahatlığını farkettim. Cihazları tek alıcıda eşlemek için Logitech'in Windows için geliştirdiği bir program var. Bugün size bu işi Linux ile nasıl yapabileceğinizi anlatacağım.
Eğer eşlenmiş cihazlarınız varsa veya herhangi bir eşlemeye ihtiyaç duymuyorsanız, aşağıdaki aşamaları uygulamak zorunda değilsiniz. Logitech Unifying cihazları, diğer cihazlar gibi, otomatik olarak Linux dağıtımları üzerinde çalışmaktadırlar.

26 Mart 2015 Perşembe

Arch Linux Üzerinde KDE Nasıl Kurulur?


Arch Linux üzerinde istediğiniz masaüstü ortamını kurup kullanabilirsiniz. Ben yazının ilerleyen kısımlarında Arch Linux üzerinde KDE nasıl kurulur anlatacağım. Masaüstü ortamlarından GNOME ve KDE’nin ismini sürekli duyarsınız. Türk kullanıcıları arasında da KDE oldukça bilinir. Bir zamanlar Pardus dağıtımı ile birlikte önyüklü olarak KDE gelirdi.

Linux kurmadan dikkat edilmesi gerekenler


Arkadaşlar Linux Windows'un yanına kurmak istiyorum.. pc deki verileri yedeklemem gerekir mi?
Linux kurmadan önce dikkat etmem gerekenler nelerdir?
Linux ilk kez kuracaksanız bunu doğrudan diskinize yapmanızı önermem.
Doğrudan linux kurulumu yerine sanal makina, sanal bilgisayar kullanabilirsiniz.
Burada daha önce yazmıştım: Sanal bilgisayar nasıl oluşturulur?
Sanal bilgisayar üzerine Linux kurabilirsiniz. Böylelikle Windows altından Linux kullanabilir, çalışan hiç bir uygulamanız da Linux kurulumundan etkilenmez.
Linux kurulumunda hata yapsanız bile sorun olmayacaktır.
  1. Sanal Makinayı kurun.
  2. Linux kurulum dosyasını indirin (.ISO uzantılı)
  3. ISO dosyasını yani CD kalıbını sanal sürücüye yerleştirin.
  4. Daha sonra Sanal bilgisayardan bu CD/DVD kalıbı üzerinden kurulumu başlatın.
kaynak : http://uzmanim.net/soru/linux-kurmadan-dikkat-edilmesi-gerekenler/41534

Linux dağıtımlarından Elementary OS İncelemesi (teknoseyir)


kaynak : http://teknoseyir.com/linux-dagitimlarindan-elementary-os-incelemesi

7 Mart 2015 Cumartesi

Ubuntu Yerine Linux Mint Kullanımı İçin 3 Neden


Çoğu zaman forumlarda rastlıyorum. Genelde hep aynı soru soruluyor:
Linux Mint mi yoksa Ubuntu mu kullanmalıyım?”
Aslında taban olarak Linux Mint kullanımı ve Ubuntu kullanımı arasında masaüstü ortamı dışında pek bir fark yok. Linux Mint Debian sürümü hariç.
Sizlere Linux Mint’i tercih etmeniz gerektiğine dair 5 adet neden sunacağım. Tabii ki Ubuntu’yu tercih etmenize dair 5 neden de sunabilirim ya da sunabilirsiniz. Amacımız yarış değil, Linux Mint’in Ubuntu’ya karşı üstünlüklerini ve avantajlarını sıralamak.

5 Mart 2015 Perşembe

Ubuntu İçin Alternatif Tarayıcılar



Ubuntu kendi içerisinde linux için firefox tarayıcısını kullanır.Bu tarayıcıya alternatif olarak kullanabileceğiniz tarayıcılar vardır.

4 Mart 2015 Çarşamba

Urban Terror 4.2.023 Nasıl Yüklenir?

Bilindiği gibi, Urban Terror, Quake III Arena oyun motoruna dayalı, çok oyunculu, birinci kişi bir avcı oyunudur. Urban Terror’un mevcut en son sürümü bir süre önce duyurulan 4.2.0.23’tür. Bu yazıda, Urban Terror 4.2.023’ün Ubuntu 14.10 Utopic Unicorn, Ubuntu 14.04 Trusty Tahr, Linux Mint 17.1 Rebecca, Linux Mint 17 Qiana, Pinguy OS 14.04, Elementary OS 0.3 Freya, Deepin 2014, Peppermint Five, LXLE 14.04, Linux Lite 2 ve diğer Ubuntu türevlerine nasıl yüklendiğini ele alacağız. Urban Terror 4.2.0.23 GetDeb depoları üzerinden ulaşılabilir olduğundan, yükleme kolaydır. Yapılması gereken tek şey ilgili PPA depoyu ve anahtarı sisteme eklemek ve yükleme komutlarını vermektir. O halde kuruluma geçebiliriz.

Linux'a "dev" destek!

Linux'a en fazla katkıda bulunanlar listesinin tepesinde, herkesi şaşırtan bir teknoloji devi var!


Açık kaynak kodlu Linux işletim sistemi çok sayıda kişi ve kurumun katkılarıyla varlığını sürdürüyor ve gelişmeye devam ediyor. Bağımsız yazılımcılar kadar büyük kurumların yazılım mühendisleri de Linux'un kodlarının geliştirilmesi için önemli katkılarda bulunuyorlar.

21 Şubat 2015 Cumartesi

Kablolu Bağlantıdan Kablosuz İnternet Paylaşımı (KUBUNTU)

Eğer evde sadece bir kablolu bağlantınız var ve dizüstü bilgisayarınızda Erişim Noktası (Hotspot veya Access Point olarak da bilinir) oluşturmak istiyorsanız, Kubuntu'nın Ağ Yöneticisi simgesini kullanabilirsiniz.

Bunun için:

Sistem çekmecesindeki İnternet simgesine tıklayın:


Ardından açılan bağlantı listesinin sağ üstündeki ingiliz anahtarı simgesine tıklayın:

Bağlantı düzenleyicisinde "Ekle" düğmesinden "Kablosuz (paylaşımlı)" seçin:



20 Şubat 2015 Cuma

Ubuntu 14.04.2 LTS




HP Linux Imaging and Printing Print, Scan and Fax Drivers for Linux

Özgür Yazılım ve Linux Günleri 2015 (27-28 Mart 2015)


  • Linux Kullanıcıları Derneği tarafından yılda bir kez düzenlenir.
  • Türkiye’de Linux ve Özgür Yazılım ile ilgili herkesin buluşma yeridir.
  • Toplumun her kesimine uygun düzeyde, tanıtıcı ve teknik seminerler yapılır.
  • Kamu kuruluşları ve özel sektörden ilgili şirketler stand açar, ürün ve hizmetlerini tanıtır.
  • Ziyaretçiler ücretsiz Linux CD’leri elde edebilir, getirecekleri bilgisayarlara konunun uzmanı gönüllülerin yardımıyla Linux kurabilirler.
  • Oyun turnuvasına katılarak bir yandan öğrenirken bir yandan da eğlenceli zaman geçirilir.
  • Etkinlik alanında, katılımcı olsun olmasın tüm kurumların özgür yazılım iş ilanlarını astıkları bir pano bulunuyor.
  • Etkinlik alanında kayıt olurken katılım belgesi istediğini belirten tüm katılımcılara etkinliğe katıldığına dair belge veriliyor.

Kimler Katılmalı?

  • Linux kullanıcıları
  • Linux kullanıcı adayları
  • Linux ve Özgür yazılım meraklıları
  • Üniversite öğrencileri
  • Bilişim sektörü çalışanları

Ben Neden Katılayım?

  • Linux’a ve özgür yazılıma ilgi duyuyorsanız…
  • Bilişim sektörünün uzmanlarıyla tanışıp, soru sormak istiyorsanız…
  • Bilgi teknolojilerindeki son gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız…
  • Konunun uzmanları yardımlarıyla bilgisayarınıza Linux kurmak isterseniz…

Nasıl Giderim?

  • Açık Adres: Eski Silahtarağa Elektrik Santralı Kazım Karabekir Cad. No: 2/13 34060 Eyüp İstanbul (Kroki için lütfentıklayınız, Google Maps harita bilgisi için lütfen tıklayınız.)
  • Etkinlik süresince çeşitli yerlerden Santralİstanbul’a Bilgi Üniversitesi’nin servisleri bulunmakta. Servis saatleri hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

NE ZAMAN?

27-28 Mart 2015
Kaynak : http://ozguryazilimgunleri.org.tr/2015/

Uyap Döküman Editörünün linux sistemlerde çalıştırılması. (UDF Editör)


Bilindiği üzere Adalet Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı (ve belkide benim bilmediğim bazı diğer kurumlar) döküman editörü olarak "udf editör" adı altında bir yazılım kullanmakta. Bu editörle elektronik imzalama işlemlerini de gerçekleştirmekteler. Yazılım java da yazılmış olduğundan platform bağımsız çalışır hissi verse de, son kullanıcılar için hazırlanmış bir linux kurulum yönergesi veya paketi bulunmuyor.(En azından ben bulamadım).

12 Şubat 2015 Perşembe

Linux Ortamında Java Geliştirme Paketi (JDK) Kurulumu

Standart Java platformunun açık ve özgür bir gerçekleştirimi olan OpenJDK'yi (Open Java Development Kit) kullanmak veya Oracle'ın sunduğu Oracle Java SE JDK'yi kullanmak. Oracle JDK, özellikle yeni tümleşik geliştirme ortamı Android Studio'yu tercih edenler için IDE'nin geliştiricisi (Google) tarafından öneriliyor. Onun dışında Android uygulaması geliştirirken standart Java kütüphanelerinden faydalandığınız için bu iki JDK'den istediğinizi seçebilirsiniz.



Ubuntu ve Linux Mint’e Dalisha Simge Setinin Kurulumu

Unity, Gnome, Cinnamon, KDE, Mate ve diğer masaüstü ortamları için güzel yuvarlak simgeler sunan Dalisha simge seti Eep Setiawan tarafından oluşturulmuştur. Bu simge setinin içinde boyutları ölçeklenebilen 30.000’den fazla simge vardır. Simgeleri değiştirmek için Unity Tweak Tool, Gnome-tweak-tool ya da Ubuntu-Tweak aracını kullanabilirsiniz. Bu yazıda, Ubuntu 15.04 Vivid Vervet, Ubuntu 14.10 Utopic Unicorn, Ubuntu 14.04 Trusty Tahr, Ubuntu 12.04 Precise Pangolin, Linux Mint 17.1 Rebecca, Linux Mint 17 Qiana, Linux Mint 13 Maya ve diğer bir Ubuntu türevi sisteme ya da Debian’a Dalisha simge setinin nasıl yüklendiğini ele alacağız. Dalisha simge setinin Ubuntu 15.04 Vivid Vervet, Ubuntu 14.10 Utopic Unicorn, Ubuntu 14.04 Trusty Tahr, Ubuntu 12.04 Precise Pangolin, Linux Mint 17.1 Rebecca, Linux Mint 17 Qiana, Linux Mint 13 Maya üzerine yüklenmesi işlemi PPA depo üzerinden yapıldığı için kolaydır. Yapmanız gereken tek şey ilgili PPA depoyu sisteminize eklemek ve yükleme komutlarını vermektir.



11 Şubat 2015 Çarşamba

Wi-Fi Şifrelerini Kırmanın Püf Noktası

İnternete para veriyorsunuz haliyle başkalarının modeminizi kullanmasını engellemek için de şifre koyuyorsunuz. Peki bu şifreler ne kadar güvenli? Şimdi sıkı durun. Sİze kötü bir haberimiz var. Reaver denilen ücretsiz, yeni ve açık kaynaklı bir uygulama ile kablosuz modemlerin şifrelerini kolaylıkla -3 adımda- kırabiliyorsunuz. İşte size bunu adım adım açıklayacağız. Koltuklarınıza yaslanın ve okumaya devam edin.


Crunch ile Wordlist Oluşturmak

Crunch seçilen karakter kümesinden, istenilen uzunlukta parolalar üreten ve bu parolaları bir dosyaya yazarak wordlist oluşturan kullanışlı bir araçtır. Çalışmak için özel bir yetkiye ihtiyaç duymaz. Yalnızca derlenip çalıştırılması yeterlidir. Çalıştığında istenilen karakter kümesinden parolalar üretir ve bir dosyaya yazar.

Oldukça hızlı çalışır ve kolay kullanılır.


AirCrack Kullanımı (Wifi Hack) Resimli Anlatım

Merhaba arkadaşlar, sizlere elimden geldiği kadarıyla Aircrack programının kullanımı hakkında açıklamalı ve örnekli bir anlatım yapmaya çalışacağım. Tabiki bu yazımızdaki amacımız Hiçbir zaman olmadığı gibi zarar verme amaçlı olmayacak, yazımız tamamen eğitim ve eğlence amaçlı olucak.Çünkü sizlere kendi Kablosuz Ağı’mın (Wireless Network) WPA2 şifresini deneme amaçlı nasıl Aircrack kullanarak elde edebileceğimi göstereceğim. Umarım merak eden arkadaşlar için faydalı olur..

6 Şubat 2015 Cuma

Linux ile yapılabilecekler ve yapılamayacaklar



Tabir-i caiz ise Linux, işletim sistemine tam olarak müdahale etmenizi sağlar. Görünümü değiştirebilir, masaüstünün kaynak kodlarıyla oynayabilir, hatta kullandığınız uygulamaların da kaynak kodlarıyla oynayabilir ve modifiye edebilirsiniz. Kendinize nasıl güzel geliyorsa o şekilde özelleştirebilirsiniz. Kısacası tam özelleştirilebilir bir sistemdir. Zaten bu bilgiler dahilinde, özelleştirme konusunda ne yapacağınız size kalmış oluyor. İstediğiniz her şeyi yapabilirsiniz. Başkalarının yaptığı ve internete yüklediği değişiklikleri de sağlayabilirsiniz. Fakat ben biraz daha basit işlemlerden söz edeceğim.

Black Lab Linux’un 6.0 SR3 Sürümü Duyuruldu



Ubuntu tabanlı, kullanıcı dostu masaüstü ve sunucu GNU/Linux dağıtımı Black Lab Linux’un (eski adıyla OS4 OpenLinux) güncelleştirilmiş profesyonel bir masaüstü sürümü 6.0 SR3 duyuruldu. Popüler tarayıcı eklentileri için destek içeren Black Lab Linux’un 6.0 SR3 sürümünü duyurmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden ekip üyeleri; bu sürüm ile, bellek tüketimi, güvenlik ve hız ile bazı konularda iyileştirmeler yapıldığını belirttiler. GNOME Shell’e dayalı yenilikçi bir masaüstü düzeni sunan Black Lab Linux’un KDE ve Xfce masaüstü ortamlarıyla dizayn edilen versiyonlarının da sunulabildiği hatırlatılarak, bu sürümün KDE ve GNOME Shell masaüstü ortamlarıyla sunulduğu belirtildi.

http://www.blacklablinux.org/


Krita çizim programı giriş dersi (Photoshop alternatif)




2 Şubat 2015 Pazartesi

IPFire 2.15 Core 86 (Küçük ve Orta İşletmeler İçin En Kolay Güvenlik Duvarı)

Küçük ve Orta İşletmeler İçin En Kolay Güvenlik Duvarı


IPFire bir Linux dağıtımı, kolay kurulum ve yüksek düzeyde güvenlik sağlıyor. Deneyimli, acemi kullanıcılar ve sistem yöneticileri için çok konfigürasyon seçenekleri sunan sezgisel bir arayüz ile işletilmekte. Gerçekten güvenlikle ilgili kaygılarınız geliştiricileri tarafından korunur. IPFire Firewall Pakfire adında kendine has paket yönetim sistemi olan ve GPL lisansı ile dağıtımı yapılan LFS (Linux From Scratch)'den türeme bir güvenlik duvarı dağıtımıdır.

1 Şubat 2015 Pazar

GParted (Gnome Partition Editor)

GParted (Gnome Partition Editor), bir GNU Projesi olan GNU Parted disk bölümlendirme aracı için yazılmış bir arayüzdür. GParted bir uygulama olarak Linux altında kullanılabilirken yazılımın canlı CD/USB sürümü, bilgisayardaki işletim sisteminden bağımsız olarak her sistemde kullanılabilmektedir.

Wi-Fi Şifresine Birkaç Bariyer


Linux grubunda, Kali Linux adında, Backtrack’in tekrar yazılmasıyla oluşturulmuş ve pen-test (penetration testing) yazılımları ile donatılmış ve amacı sistemlerdeki güvenlik açıklarını tespit etmek olan bir dağıtımı alıp, sistemler hakkında hiç bilgisi olmadan, dağıtımdaki uygulamalar vasıtasıyla (ki onların kullanımını da YouTube videolarından izlemeye çalışıyorlar) çevrelerindeki insanların kablosuz şifrelerini çalmaya çalışan veletler türemeye başladı. O yüzden, Wi-fi güvenliğinizi bu tip saldırılardan korumak için ek olarak bazı tedbirlerden bahsedecek bir yazı yazmak geldi aklıma.


30 Ocak 2015 Cuma

Ubuntu’da nasıl daha hızlı güncelleme yapılır?

Sistemi güncel tutmak uygulamaların yeni özelliklerini kullanmanızı, açıkların kapatılmasınaı hataların giderilmesini sağlar. Ubuntu’da sistem güncellemesi bazen çok yavaş oluyor. İki adımda bu güncelleme olayı daha hızlı yapılabilir.

İndirme Sunucusu Seçimi

Güncelleştirme Yöneticisi > Ayarlar > Yazılım Kaynakları > Ubuntu Yazılımı Sekmesi‘nden İndirme Adresi‘nden Diğer seçimini yapın.


K3b MP3 Support


K3b MP3 Support


sudo apt-get install libk3b6-extracodecs

UBUNTU Sistem Program Sorunu Hatasını Gidermek

Ubuntu kullanan çoğu arkadaşda aynı problemle karşılaştım ve çözümü yok gibi gözüküyordu en olmadık yerde en önemli işin arasında hemen sistem size “System Program Problem detected” hatasını basıyor.Sonrada sövüp duruyordunuz sanırım ben öyleydim zamanında çözümü bir forum sitesinde gördüm ve türkçe olarak yazmak istiyorum hatamız


Ubuntu'da fare ikonunu otomatik gizleme

Ekranda uzun yazılar okurken bazen fare ikonunun varlığı can sıkıcı olabiliyor. Belirli bir süre boşta kaldığında fare ikonunu otomatik gizlenmesi için Ubuntu'da "unclutter" programını kullanabilirsiniz.



Unclutter kurmak ve başlatmak için;

$ sudo apt-get install unclutter
$ unclutter -display :0.0 -idle 5

Uygulamanın bilgisayarı açtığınızda başlatılması için Ubuntunun Start-up Applications ayarlarından unclutter programını eklemeniz gerekecek.

Kaynak:
http://ubuntu-tutorials.com/2008/07/07/auto-hide-your-mouse-pointer-when-idle-with-unclutter/

First Ubuntu Touch Phone -MEIZU MX4


20 Ocak 2015 Salı

Makulu Linux Cinnamon Debian (MCDE) 2.0 Sürümü Duyuruldu



Varsayılan olarak yüklenmiş multimedya codecleri, aygıt sürücüleri ve günlük kullanım için yazılımları içeren Debian GNU/Linux testing tabanlı; pürüzsüz, akıcı ve kararlı kullanıcı deneyimi sağlamayı amaçlayan MakuluLinux’un Cinnamon masaüstü ortamının en son sürümüyle gelen güncelleştirilmiş 2.0 sürümü, Jacque Raymer tarafından duyuruldu. Önceki sürümde bildirilen sorunları tespitiyle düzeltme ve güncelleştirmelere odaklanarak ilk sürümün devamı olarak geliştirilen sürümün sistem genelinde pek çok küçük değişiklik içerdiğini söyleyen Raymer; kimi önemli değişikliklerin de söz konusu olduğunu belirtti. Sistemin 3.16.7 Linux çekirdeği üzerine yapılandırıldığını söyleyen Raymer; Debian GNU/Linux testing tabanlı sistemde güncellenmiş Cinnamon masaüstü ortamını sunduklarını ifade etti. MakuluLinux Cinnamon Debian (MCDE) 2.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

16 Ocak 2015 Cuma

phpMyAdmin 4.3.7 Yayınlandı 16.01.2015



phpMyAdmin, PHP ile yazılmış açık kaynak kodlu bir araçtır. Başlıca kullanım amacı İnternet üzerinden MySQL veritabanı yönetimidir.Veritabanı oluşturma ve silme, tablo ekleme/değiştirme/silme, alan ekleme/değiştirme/silme, SQL sorguları çalıştırma, kullanıcıları, yetkileri ve alan anahtarlarını yönetme gibi işlevleri yapabilen ücretsiz bir yazılımdır.

http://www.phpmyadmin.net/

14 Ocak 2015 Çarşamba

OpenGL Nedir ?


OpenGL (İngilizce: Open Graphics Library, Türkçe: Açık Grafik Kütüphanesi), gelişmiş donanım desteğini kullanarak hem iki hem de üç boyutlugrafikleri ekrana çizmek için kullanılan ücretsiz bir grafik uygulama geliştirme arabirimidir. Windows, Linux, MacOS ve Solaris gibi birçok işletim sisteminde yaygın olarak ve Playstation 3 başta olmak üzere bazı oyun konsollarınca desteklenir. Donanım tarafında ise SGI, ATI, Nvidia veyaIntel gibi büyük üreticiler her ekran kartında OpenGL desteği sunar.

8 Ocak 2015 Perşembe

Linux İşletim Sistemleri ile Virüsleri Unutun



Eğer bilgisayarınız size sormadan kendini kapatıyorsa, eğer isteğiniz dışında size ilginç ve anlamsız gelen türlü reklam pencereleriyle karşılaşıyorsanız, e-postalarınız sizin haberiniz olmadan tüm listenize yollanıyorsa, o zaman bilgisayarınızda bir virüs olduğundan şüphelenmelisiniz. Bunun ana sebebi de bilgisayarınızda Windows'un kurulu olmasıdır.

6 Ocak 2015 Salı

Linux üzerinde Floransa Sanal Klavye kurun

Ekranda sanal klavye gerçek donanım klavye yerine alternatif bir giriş yöntemidir. Sanal klavye çeşitli durumlarda bir zorunluluk olabilir. Örneğin, kalvye bozulduğunda; ekstra makineleri için yeterli klavye yok ise ; kullanılabilir bir bağlantı noktası yok ise; klavye kullanmayan özür durumlarında kullanılabilir. Bazı online bankacılık siteleri aslında geliştirilmiş güvenliğe işlemler için sanal klavyeyi kullanmaya zorunlu hale getirmişlerdir.



5 Ocak 2015 Pazartesi

Blender

Blender, özgür bir üç boyutlu modelleme ve canlandırma uygulamasıdır.


Blender tasarısı, 1988'de Hollanda'da kurulan NeoGeo adlı canlandırma stüdyosunun, kendi kadrosuyla yazılım geliştirerek kendi üretim araçlarına sahip olmayı hedeflemesiyle başlamıştır. Blender, bu dönemde kapalı kaynak kodlu ve ücretli bir yazılımdır.

Yazılımın haklarını elinde tutan NaN, 2002 yılında batar. Yazılımın haklarını elinde tutan NaN, Blender'ın haklarını belli bir tutar karşılığında açabileceğini açıklayınca, o yıl kurulan Blender Vakfı, o güne dek yazılmış olan kodların kamuya açılması için bir bağış kampanyası başlatır. Özgür yazılım dünyasında ses getiren kampanyada toplanan 100.000 avro karşılığında Blender'ın tüm kodlarını GNU Genel Kamu Lisansı ile özgürleştirerek kamuya açar.

PhotoRec ile veri kurtarma

TestDisk ve PhotoRec nedir?

TestDisk güçlü bir kurtarma programıdır. Bozulmuş disk alanlarını, format atılmış alanları düzeltir ve geri getirir. TestDisk paketi içerisinde gelen PhotoRec ise silinmiş dosyaları kurtarmak için geliştirilmiş bir dosya kurtarma programıdır.


PhotoRec kullanılarak video, belge, resim vb. dosyalar sabit disk, CD-Rom ya da fotoğraf makinesinin hafıza kartından veri kurtarılabilir. PhotoRec uzun süre önce silinmiş dosyaları bulabilir ve bulunan dosyaları bozulmaya uğramadan belirlediğiniz klasöre geri yükleyebilir. PhotoRec hakkında ayrıntılı bilgi için buraya bakabilirsiniz.

Ubuntu'da sistem kurtarma

Ubuntu'yu kurup kullanmaya başladınız. Bir süre sonra örneğin kritik güncellemeleri yüklerken elektrik kesintisinin yaşanması sonrasında ya da ekran kartı sürücülerine müdahale ettikten sonra Ubuntu masaüstüne ulaşamayabilirsiniz. Ayrıca bilgisayarınızda Windows ve Ubuntu yüklü ise, Windows'un her yeniden kurmanız sonrasında Ubuntu'ya ulaşabilmek için açılış sistemini onarmanız gerekecektir. Bu gibi durumlarda sisteminizi nasıl kurtaracağınızı ve bilgisayarınızdaki verilere nasıl ulaşabileceğinizi bilmeniz gerekir.



Bu belgede hem sistemi nasıl kurtarabileceğiniz anlatılacak hem de sistemi kurtarmasanız bile belgelerinize nasıl ulaşabileceğiniz anlatılacaktır.

4 Ocak 2015 Pazar

SparkyLinux 3.6 GameOver




Hatırlanacağı gibi 8 Aralık 2014‘te LXDE, MATE, Razor-Qt ve Xfce versiyonları; 19 Aralık 2014‘te ise Enlightenment19, JWM, Openbox ve CLI versiyonları duyurulan Debian GNU/Linux Testing tabanlı, varsayılan masaüstü ortamı LXDE olan; Enlightenment, Openbox, JWM, MATE, Xfce ve Razor-qt masaüstü ortamlarını da kullanan, hem eski hem yeni bilgisayarlar için tasarlanmış hafif, hızlı ve basit bir GNU/Linux dağıtımı olan SparkyLinux‘un 3.6 sürümünün “GameOver” versiyonu, Pawel Pijanowski tarafından duyuruldu.

Android-x86 4.4-r2 (KitKat-x86)

Android-x86 4.4-r2 (KitKat-x86) indirmeye hazır.

Andorid-x86, android işletim sistemini bilgisayarınızda çalıştırmanızı sağlayan bir open source (açık kaynak) projedir. Sitelerinin adresleri http://www.android-x86.org buradan istediğiniz ürümü indirerek wm veya pc üzerinde deneyebilirsiniz